Menu

"Capsule wardrobe" – trenden som också är shoppingsmart

Tänk om alla plagg i garderoben matchade med alla andra plagg? Och om alla dessutom var snygga. Det är själva tanken med att shoppa enligt "capsule wardrobe"-konceptet. Vi hjälper dig att komma igång – och samtidigt bli en smartare konsument. 

Beatrice Trodden

Skribent

null

Just nu samarbetar Smarta Val med Refunder, Sveriges största cashback-tjänst med över 300.000 medlemmar. Refunder ger dig kontant återbäring från över 680 kända onlinebutiker, som till exempel Zalando, Cdon, Åhléns, Lyko och Webhallen. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga konsumenttips som fungerar även utan återbäring. Om du ansluter dig till Refunder genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt.

null

Konceptet “capsule wardrobe” har faktiskt funnits ända sedan 1970-talet, men det tog fart ordentlig för några år sedan när det började synas på bloggar runtom i världen. För att enkelt sammanfatta, det handlar om att shoppa mindre men smartare och skapa en tidlös garderob med ett visst antal klassiska plagg.

Hur ofta står vi inte framför en proppfull garderob med känslan av att det inte finns någonting att ha på sig?
Ja, man kan tydligen ha för mycket kläder. Och för många valmöjligheter förvandlas då lätt till en stress i stället för en frihet. Lösningen på problemet? En ”capsule wardrobe”. Här skapar man en mer medveten garderob genom att skala ned. Mindre shopping och mer långsiktigt tänkande leder till större sinnesro i vardagen.

null
Heidi Myllyviita, art director och bloggare.

Det gyllene talet bloggarna oftast pratar om är 37 plagg.

– 37 kanske låter som mycket, men med skor och ytterkläder inkluderade får man ändå tänka till lite. Eftersom den begränsade mängden tvingade mig att lägga undan en del favoritplagg fick jag också sakna sådant jag inte använt på flera år. Jag började uppskatta gamla plagg mycket mer, säger Heidi Myllyviita, en frilansande art director och bloggare som är inne på sitt andra år med den här typen av smartare klädkoncept.

null

Ska kunna kombineras i oändlighet

Det låter ju som en väldigt koncis basgarderob, men fashion consultant och stylisten Tove Castor säger nej. Enligt henne ska man inte förväxla den klassiska basgarderoben med en ”capsule wardrobe”. Det är mycket mer format efter din personliga livsstil och klädsmak.

– Med det här konceptet behöver garderoben inte innehålla den perfekta vita skjortan, skinnjackan osv. Du bestämmer själv grunden i din capsule. Eftersom själva grundtanken är att du bygger en garderob som skall hålla över tid så är passform, färg och kvalitet tre viktiga aspekter. En bra start är att utgå från en färgskala då grundtanken är att plaggen ska gå att kombinera med varandra i oändlighet.

null

Tillfälligt avbrott: Sluta missa återbäringen!

Att få återbäring på det man handlar på nätet fungerar ganska precis så här: Du köper som vanligt – och får pengar tillbaka. Läs gärna mer i vår genomgång av hur det fungerar här. Det är helt riskfritt för dig. Refunder, som vi jobbar med just nu, har mer än 200 butiker under "kläder och accessoarer", där du får pengar tillbaka på alla köp du gör. Så, de här tipsen – och alla andra – kommer bli bättre om du anmäler dig. Det är en minut av din tid, mot en besparing på hundratals kronor om året om du är en hyggligt aktiv shoppare.

null

Var hänsynslös!

null
Tove Castor, stylist och fashion consultant.

Vi bad Tove bryta ned begreppet för oss och ge oss en snabbkurs i hur man ska komma igång. Steg ett? Rensa och sortera, och ja, då måste du nog vara lite hänsynslös.

Din personliga stil avgör vilka plagg som blir kvar, men tänk på att det ska komplettera varandra så att du kan skapa maximalt med olika outfits. Tänk tex 3-4 basfärger, ett par accentfärger och kanske något mönster. Sedan delar du in garderoben i grupper som överdelar, nederdelar, ytterplagg, skor osv. En kapsel per säsong gäller. När den är satt får du självklart byta ut plagg för att hålla den modern och fräsch, men regeln är en in och en ut.

– Ha alltid en lista över vad du söker i telefonen, det har jag. Om du är hängiven din ide håller du dig strikt till listan utan stress. Du får bara shoppa om det är helt rätt. Plagget ska vara inom rätt grupp, rätt färg, rätt storlek och rätt passform. Lista, Leta och var kräsen! De ska uppfylla de förväntningar du har på det, säger Tove.

Alla kan bygga en ”capsule wardrobe”

Mindre konsumtion är bra för både plånboken och miljön. Men en av de stora fördelarna med en konceptet är just hur personligt anpassad den är.

– Den utgår ifrån dig, dina behov, din typ av vardag, dina årstider. Det finns ingen som inte kan bygga en ”capsule wardrobe”. Tidigare hade jag sett en hel del garderobguider på nätet som innehöll ett gäng ”must have”- plagg och de guiderna gillade jag aldrig. Det kändes jättekonstigt att jag som jobbar i en avslappnad bransch absolut måste äga tre kavajer och att jag som avskyr klänning ska ha det ändå. Kapselgarderoben utgår bara från dig och dina behov, det är det bästa, säger Heidi Myllyviita.

null

För att hjälpa dig komma igång har vi skapat ett antal olika ”mini-capsules” för vintern baserat på olika behov.

Kontor, klassförälder, och kundkontakt

null

Gör på dagarna: Jobbar på kontor och har ganska mycket kontakt med kunder. Hämtar och lämnar barn några dagar i veckan.

Modegrad: Medel.

Kostnadsnivå: Budget.

Profil: Bekväma och stilrena kläder som inte känns helt galna när du hämtar på förskolan eller tittar på innebandyträningen. ”Smart casual” är nyckelfrasen här.

Butik dam: Ellos.

Stort fokus på det egna märket som har bra och snygga plagg till budgetpris. Det finns däremot även en hel del skandinaviska märkesfavoriter att hitta här också.

Butik herr: Zalando.

Stort utbud till varierande priser. Det har ett eget märke, men för att vara helt ärlig har de externa märkena oftast roligare alternativ. 

null

Spara 330 kronor med återbäring

Totalt pris: 6 461 kronor. 

Med Refunder sparar du 330 kronor, och landar i stället på 6 137 kronor för alla plagg. 

null
null

Spara 310 kronor med återbäring

Totalt pris: 6 191 kronor.

Med Refunder sparar du 310 kronor, och landar i stället på 5 881 kronor för alla plagg.

null

Egenföretagare, flytande rutiner, hemmajobb 

null

Gör på dagarna: Jobbar inom en avslappnad, kreativ bransch. Jobbar ofta hemifrån, från ett café eller kontorshotell. Det blir en del möten men mycket Skype och telefonkontakt med kunder och uppdragsgivare. 

Modegrad: Medel.

Kostnadsnivå: Medel.

Profil: Avslappnade men ändå stilrena kläder som kan enkelt kan passa in i olika typer av sammanhang, från hemmajobb till möten och en och annan AW.

Butik dam: Boozt.
Här pratar vi mångfald. Finns nästan oändligt många plagg att scrolla igenom. De har en bra mix av modemärken till mellanpris, så enklast är att gå direkt till de olika märkestabbarna.

Butik herr: Volt Magasin.
En av de bästa nät- (och fysiska) butikerna som helt inriktat sig på herrmode. De har en bra blandning av varumärken, inte lika stort utbud som de större sajterna, men väldigt välredigerat.

null

Totalt pris: 15 948 kronor. 

null
null

Totalt pris: 13 741 kronor.

null

Chef, representation, lantställe

null

Gör på dagarna: Jobbar på kontor och är högt uppsatt inom företaget. Dagarna innehåller både mycket externa och interna möten. Befinner sig ofta i officiella sammanhang och behöver klä sig därefter. 

Modegrad: Medel.

Kostnadsnivå: Hög.

Profil: Vill ha en stilren och dressad känsla som passar den högt uppsatta rollen inom företaget, både på kontoret och i sociala sammanhang eller resor kopplade till jobbet. Vill också kunna känna sig mer avslappnad till familjehelger på landet och att skjutsa runt tonåringarna. 

Butik dam: Net-a-Porter.

Ett av de bästa utbuden av designermode på nätet. De har allt från snygga basplagg till stora catwalktrender. Bra kvalitet, bra designers och går från övre medelpris ända upp till hutlöst dyrt. 

Butik herr: Mr Porter.

Net-a-Porters manliga motsvarighet. Även här bra klassiker blandat med säsongsenliga trender. 

null

Totalt pris: 7 287 euro!!! Nej tyvärr, vi har inte fel valuta. Det kostar att ligga på topp, helt enkelt.

null
null

Få 1038 kronor i återbäring

Totalt pris: 34 612 kronor.

Även här kostar kapselgarderoben en hel del. Men här är ett väldigt smart tips att spara pengar genom återbäring. Mr Porter är anslutna till Refunder och genom ett gratis medlemskap kan du på det här köpet få 1 038 kronor tillbaka. I rena pengar. 

null

Nyexaminerad, nya arbetsplatser och ett fullspäckat socialt liv

null

Gör på dagarna: Här ser vi någon som hoppar mellan längre praktikplatser eller kortare kontrakt. Dagarna är varierande, allt från att sitta vid datorn till att utföra ärenden. Långa dagar på jobbet och ett väldigt aktivt socialt liv.

Modegrad: Hög.

Kostnadsnivå: Budget.

Profil: Vill ha en snygg garderob som kan passa många typer av arbetsplatser men som också passar in i det sociala livet. Trendigt men ändå tidlöst. 

Butik dam: Asos.

Extremt stort utbud av varumärken. Allt från budget till medelhöga priser. Det egna märket fokuserar både på snabba trender och enklare basplagg. Större delen av utbudet ligger i budgetklassen.

Butik herr: NLY Man.

Till skillnad från Nelly, den kvinnliga motsvarigheten, verkar de inte fokusera så mycket på ett eget varumärke. Däremot är det externa utbudet i budgetklass desto bättre, här hittar man ett flertal olika märken med plånboksvänliga priser. 

null

Spara 265 kronor med återbäring

Pris totalt:  407 brittiska pund. 

Som Refunder-medlem får du så mycket som 6 procent tillbaka på alla köp från Asos. På den här garderoben innebär det drygt 24 pund (cirka 265 kronor) tillbaka. 

null
null

Spara 222 kronor med återbäring

Totalt pris: 5 560 kronor. 

NLY Man är anslutna till Refunder. Bara på det här köpet kan du därför få 222 kronor tillbaka, i rena pengar. Missa inte att bli medlem och börja spara på dina nätköp direkt. 

null

Beatrice Trodden

Skribent