Menu

Sugen på säker vinst? Därför är cashback lika bra som det låter.

Ekonomin kan vara svår att få ihop – men det finns ett nytt knep. Allt fler hakar på trenden med ”cashback”: pengar tillbaka rakt ned i fickan för varje köp du gör. Så här funkar det – och så här mycket sparar du.

Smarta Val-redaktionen

Skribent

null

Smarta Val samarbetar med Refunder, Sveriges största cashback-tjänst med över 300.000 medlemmar. Refunder ger dig kontant återbäring från över 900 kända onlinebutiker, som till exempel Tretti.se, Hotels.com, Ellos, Asos och Apotek Hjärtat. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga konsumenttips som fungerar även utan återbäring. Om du ansluter dig till Refunder genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt.

null

Säg ”budgetplanera”, och många börjar gäspa. Att detaljstyra sin ekonomi kan vara både tidskrävande och tråkigt, men faktum är att det kan vara värt många sköna hundralappar. Särskilt dessa dagar, när sajter som refunder.se erbjuder återbäring i form av rena kontanter för varje inköp man gör.

Cashback är en trend som över huvud taget inte fanns för några år sedan, men i dag har till exempel bara Refunder över 330 000 medlemmar. I nuläget samarbetar över 900 butiker med Refunder – allt från flygbolag, klädjättar och bokaffärer till världsomspännande hotellkedjor och parfymbutiker.

Men hur fungerar det i praktiken? Och är det verkligen värt det?

Bygger nätverk av trogna kunder

Svaret på fråga ett är enkelt: i fallet med till exempel refunder.se nyttjar du återbäringen antingen genom att gå via deras egen hemsida, eller genom att ladda ner en särskild ”Refunder-knapp” som då blir ett tillägg i din webbläsare. Med knappen installerad får du dessutom hjälp att jaga rätt på bästa slutpriset eftersom du redan i din googlesökning ser vilka av nätbutikerna som ger rabatt på din nya favoritpryl.  

Sedan handlar du som vanligt, och efter utfört köp får du tillbaka en viss procent av varukorgens värde direkt in på ditt konto. Gratis pengar helt enkelt. Exakt hur stor procent varierar från butik till butik – under vissa kampanjer går det att få upp till så mycket som 20 procent tillbaka på varje köp.

Hur kan detta löna sig för sajterna som erbjuder återbäringen, är det lätt att undra?

I grund och botten handlar det om att bygga ett nätverk av trogna kunder. Ett frikostigt bonussystem med återbäring skapar ett fundament med konsumenter som förmodligen leds till köp lättare eller mer ofta just för att de får pengar tillbaka på köpen. Så, handlarna får fler och mer trogna kunder samtidigt som vi konsumenter kan få en ännu bättre deal på ett köp vi förmodligen skulle ha gjort ändå.

Få gånger känns begrepp som ”win-win” och att ”lura systemet” så nära till hands som här. 

null

Cashback – så funkar det!

null

1

Du registrerar dig på en sajt som erbjuder återbäring. Det är helt kostnadsfritt. I det här exemplet använde vi oss av refunder.se, en sajt som är knuten till över 900 butiker på nätet.

2

Du handlar som vanligt på nätet. När du som inloggad medlem klickar dig vidare och shoppar i någon av Refunders anslutna butiker registreras detta och sajten får en försäljningsprovision av butiken. Denna provision delar Refunder med dig som kund.

3

Alla produkter har en viss procentsats som du får i återbäring när du handlar, ofta kring 3-4 procent på varje vara men ibland betydligt mycket mer. Kampanjerbjudanden ger också mer gratispengar. Alla köp registreras automatiskt i Refunders system.

4

På ditt medlemskonto ser du återbäringen växa och när du har kommit upp i 100 kronor kan du föra över dem till ditt bankkonto. Återbäring för hotell- och resebokningar sker efter att resan är betald och nyttjad.

5

Klart! Både du, butikerna och refunder.se går vinnande ur ekvationen. Som konsument tar du nämligen tillbaka en del av återförsäljarnas marginal – genom att du ses som en trogen kund som är värd så mycket tack vare det. 

null

Övertygad? Här hittar du Refunder!

När vi startar den här sajten så samarbetar vi med företaget Refunder, som alltså ger dig återbäring på alla dina köp hos nästan 1000 butiker på nätet. Bland annat en del av dem som du läser om i den här artikeln. Det kostar inget att anmäla sig, och det är precis som du just har läst i den här artikeln så nära gratis pengar man kan komma. Skicka in anmälan här – och börja också använda Refunderknappen så missar du aldrig återbäring. 

null

Smarta Val-redaktionen

Skribent