Menu

Så ökar du tryggheten i din lägenhet

Bild: Getty.

Alla lådor är utrivna, smycken och datorer stulna och hela ditt hem är i en enda röra. Att drabbas av inbrott är en mardröm som kan vara svårt att hämta sig från. Så här gör du för att hålla tjuvarna borta samtidigt som du kan känna dig tryggare.

Martin Gustafsson

Skribent

null

Smarta Val samarbetar med bland andra Verisure. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga tips om trygghet och säkerhet i ditt hem som alla kan ha nytta av. Om du gör en intresseanmälan till Verisure genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt. 

null

Det har precis börjat skymma när någon diskret går förbi ditt vardagsrumsfönster mot innergård. Knappt synligt rör sig plötsligt en hand mot fönstret och personen börjar bända i fönsterkarmen. 

Då går larmet. En vibrationssensor har snabbt signalerat att något är fel och medan sirenen tjuter och du får ett samtal från larmcentralen springer personen snabbt från platsen. 

Många tror att inbrott bara är något som mest drabbar dem som bor i villa

Många tror att inbrott bara är något som mest drabbar dem som bor i villa. Visst stämmer det att inbrott i villa är vanligare men faktum är att antalet inbrott i villa ligger ganska konstant år efter år medan lägenhetsinbrotten ökar, enligt statiskt från brottsförebyggande rådet, BRÅ. Störst är ökningen i Stockholmsområdet. 

null
Dick Malmlund, säkerhetsexpert.

– Det är en enorm obehagskänsla, någon har varit hemma och suttit bland ungarnas doppresenter och kastat grejer åt höger och vänster. Det är inget roligt alls och det finns statistik som visar att inom ett par år så flyttar hälften av dem som haft inbrott i bostaden, säger Dick Malmlund, säkerhetsexpert som också har en bakgrund som polis. 

Vill du minska risken för inbrott och öka din trygghet så kan du skaffa ett larm. Det avskräcker många inbrottstjuvar och om de mot förmodan ändå skulle bryta sig in, tvingas de avbryta inbrottet tidigare. Har du också larmet uppkopplat mot en larmcentral, tar larmoperatören direkt kontakt med polisen. 

Har man ett inbrottslarm håller de inte på lika länge

– Det omöjliggör inte inbrotten, men det förkortar dem. Har man ett inbrottslarm håller de inte på lika länge som om man inte har det, säger Dick Malmlund. 

Dagens moderna larm är enkla att hantera och många har dessutom en rad andra smarta funktioner som ger dig ännu större kontroll över hemmet.

null

Nyfiken på larm för just din lägenhet? Räkna ut ditt pris här! 

null

Sämre kontakt med grannarna 

En annan viktig faktor både för att förhindra inbrott och skapa trygghet är kontakten med dina grannar. Före ett inbrott är det vanligt att en inbrottstjuv kartlägger området och många inbrott har förhindrats av alerta boende som har lite extra koll på vilka som rör sig i trapphuset eller på innegården. 

– Det är viktigt att ha en bra kontakt med sina grannar. Grannar man bryr sig om ser man till mer än de man tycker illa om, säger Dick Malmlund. 

Enligt en undersökning, gjord av Kantar Sifo på uppdrag från säkerhetsföretaget Verisure, har vi i överlag bra kontakt med våra grannar. Men det skiljer sig beroende på hur du bor. Medan 97 och 96 procent av de som bor i radhus och villa säger sig ha bra relation till sina grannar är samma siffra för de som bor i lägenhet bara 76 procent.

Av dem som bor i lägenhet är det dessutom många som aldrig pratat med sin granne. Det här visar sig också i undersökningen där personer i lägenhet i större utsträckning känner sig otrygga.

Getty.
Bild: Getty. Risken för inbrott är större om du bor på markplan.  
Bor du på markplan ökar risken för inbrott 

Bor du på markplan ökar risken för inbrott och förutom säkerhetsdörr kan du också skaffa någon form av fönsterlås och lås på eventuell balkong- eller altandörr. En annan åtgärd är automatiserade lampor, särskilt om du ska vara hemifrån under en längre tid, som tänds och släcks oregelbundet. 

– Det är en viss kartläggning vid inbrott. Och det är det ojämna som är bra. Sånt skapar osäkerhet hos tjuven, säger Dick Malmlund. 

Så upplever svenskarna sin trygghet i lägenhet

 • En tredjedel av alla, oavsett bostadsform, är oroliga att drabbas av inbrott.
 • De som bor i lägenhet känner sig otrygga i större utsträckning än övriga.
 • Boende i lägenhet har sämre kontakt med sina grannar än boende i villa.
 • 61 procent av de som bor i lägenhet uppger att de skulle agera om en granne utsattes för inbrott. Siffran för de i villa är 84 procent.
 • En tredjedel av de som drabbats av inbrott känner fortfarande en känsla av otrygghet.
  Källa: ”Svenskarna och trygghet 2017”.
Getty.
Bild: Getty. Säkerhetsdörrar kan också vara ett alternativ. 

Men det finns förstås fler åtgärder att ta till om du bor i lägenhet och vill minska risken för inbrott och samtidigt öka din känsla av trygghet. En ordentlig säkerhetsdörr gör det extremt svårt för tjuvarna att ta sig in. Men om du har en dörr med brevinkast är det viktigt att kåpan över låsvredet är nedfälld. Annars spelar det ingen roll hur inbrottssäker dörren är. 

– Om du inte har kåpan på kan de gå in via brevinkastet och låsa upp vredet därifrån, säger Dick Malmlund. 

null

Brandskydd ger ökad trygghet

Varje år dör i genomsnitt 110 personer i bränder enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Största orsaken till brand i hemmen är en bortglömd spisplatta, men även tända ljus och överhettade laddare är vanliga brandorsaker. De viktigaste åtgärderna för att förhindra en brand i ditt hem är så klart brandvarnare och brandsläckare. 

Men i dag finns fler möjligheter till ökad trygghet även när det gäller brand, förutom de mest grundläggande åtgärderna. Du kan köpa röksensorer som går att sammankoppla: Börjar rökutvecklingen i ett rum larmar alla sensorer samtidigt. I många larmpaket ingår det här och då kan en larmoperatör snabbt skicka räddningstjänst till ditt hem. Genom en notis i din smartphone kan du också också själv snabbt få koll på var i hemmet det är rökutveckling. Medan en traditionell brandvarnare kanske larmar för döva öron medan du är bortrest får du alltså både snabbt veta att den där spisplattan som du glömde har triggat igång brandlarmet – och kan få professionell hjälp skickad direkt. 

En så kallad röstenhet kan också vara skillnad på liv eller död

En så kallad röstenhet kan också vara skillnad på liv eller död. Om olyckan är framme och någon är hemma kan larmoperatören då prata direkt med den personen i stället för att försöka få tag på den som är kontaktperson för larmet. Ytterligare en extra trygghet alltså, särskilt för dig som har barn eller helt enkelt saknar en fast telefon i hemmet.

Eller om det har smugit sig på en läcka i vattenledningen till din diskmaskin. I stället för att den obemärkt växer så att du till slut tvingas renovera hela köket, kan en vattendetektor kopplad till ditt hemlarm göra att du enkelt upptäcker skadan i tid. 

null
Allra flest lägenhetsinbrott sker i Stockholm. 

Här sker flest lägenhetsinbrott

 • 2017 skedde det cirka 22 500 inbrott totalt i hela landet. Av dem var nästan 8 800 inbrott riktade mot lägenheter. Året innan var lägenhetsinbrotten cirka 8 000.
 • Flest lägenhetsinbrott, runt 4 500, inträffade 2017 i region Stockholm där också Gotland ingår. Det var en ökning på ungefär 1 000 inbrott från föregående år.
 • I region väst, där Göteborg ingår, inträffade cirka 1 250 inbrott. I region syd, med Malmö, var siffran runt 1 500.
 • Lägenheter på bottenplan är mer utsatta för inbrott. Kan en gärningsman dessutom arbeta ostört på grund av buskage eller något annat som förhindrar insyn ökar risken ytterligare.
 • Har en bostad utsatts för inbrott finns det en förhöjd risk att fler bostäder i området drabbas.
  Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ. 

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ. 

Ny teknik för den som vill ha kontroll

En annan smart sak som höjer din säkerhet är ett digitalt dörröga. Med ett traditionellt dörröga måste du tända i hallen för att se om någon är utanför din dörr, vilket innebär att i fall det står någon utanför så vet denne att du är hemma. 

En annan smart sak som höjer din säkerhet är ett digitalt dörröga

Har du ett digitalt dörröga ser ser du på en skärm om någon befinner sig utanför dörren. 

– Då är det svart hela tiden i tittögat och ingenting syns utifrån. Du får en jättebra bild, säger Dick Malmlund. 

Innan man vidtar några säkerhetsåtgärder är det viktigt att ha koll på de egna behoven och skaffa sig kunskap om vad man kan göra.  

– Vi lever i en förhållandevis trygg miljö. Man ska inte vidta säkerhetsåtgärder precis när man är rädd. Utan man ska göra det med sunt förnuft, säger Dick Malmlund. 

Här är tjänsterna och prylarna 

1
null

Röstenhet. Med en röstenhet kan en larmoperatör kommunicera direkt med en person i hemmet, i stället för att ta omvägen via telefon. Skulle det handlar om brand kan skillnaden mellan liv och död handla om sekunder och med en röstenhet kan larmoperatören snabbar larma räddningstjänsten.

2
null

Kamera. Ingår i många larmpaket. Då kan en larmoperatören direkt genom den kontrollera vad som utlöst larmet och larma polis eller räddningstjänsten vid behov. Eller så väljer du att bara koppla den till din egen mobiltelefon och ringer polis eller räddningstjänst själv. 

3
null

Rökdetektorer. Ingår också i många larmpaket. Vid rökutvecklingen går larmet i din bostad och till larmcentralen samtidigt. Ofta har man flera i hemmet och genom att de är sammankopplade kommunicerar de med varandra och skulle det brinna i en annan del av lägenheten larmar alla detektorer samtidigt. Den stora fördelen jämför med en traditionell brandvarnare är att oavsett om du är hemma eller inte så går larmet, antingen till en larmcentral eller till din smartphone.

4
null

Vibrationssensorer. Känner av om någon försöker bryta sig in genom fönster eller dörr. Ingår också i många larmpaket. 

5
null

Vattendetektorer. Nästan alla råkar någon gång ut för en vattenskada. Med vattendetektorer i ditt hem kan du stoppa läckor och översvämningar innan de blir ett stort problem. 

6
null

Digitalt dörröga. I stället för att tända i hallen och kika genom ett traditionellt dörröga trycker du bara på en knapp och ser sen på en skärm vem som är utanför din dörr. Helt utan att personen på andra sidan förstår att du är hemma. 

null

Vill du veta mer om larm till just din lägenhet? Här kan du enkelt räkna ut ditt pris.

null

Martin Gustafsson

Skribent