Menu

Så skyddar du ditt hem i sommar

Bild: Foto: Getty.

Oroar du dig för ditt hem under semestern? Du är inte ensam. Det är just under juli månad som allra flest människor känner sig otrygga. 

Martin Gustafsson

Skribent

null

Smarta Val samarbetar med bland andra Verisure. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga tips om trygghet och säkerhet i ditt hem som alla kan ha nytta av. Om du gör en intresseanmälan till Verisure genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt. 

null

Sommaren är här och de första semesterveckorna hägrar. Tid för avkoppling och den så viktiga återhämtningen.

Men många av oss har svårt att slappna av. De flesta reser bort någon gång under semestern och känslan av ett obevakat hem kan innebär en anledning till oro. Vi är helt enkelt medvetna om vilket trauma det kan innebära för den som drabbas av inbrott. Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av säkerhetsföretaget Verisure är juli den månad som flest svenskar känner sig otrygga. Dessutom ökar också otryggheten på kända svenska resmål under sommaren. På Gotland känner sig till exempel 62 procent av de tillfrågade oroliga under juli vilket är betydligt högre än genomsnittet på 43 procent för alla svenskar under samma månad. 

Men genom ett par enkla åtgärder kan du förhoppningsvis njuta på semestern. Kanske behöver du förbättra skyddet av din bostad, med en bättre dörr eller larm som ofta avskräcker från inbrott. Det är också viktigt att det så långt det är möjligt ser ut som att du är hemma fast du är bortrest. 

null
Dick Malmlund, säkerhetsexpert.

Dick Malmlund, säkerhetsexpert som också jobbat som polis, framhåller vikten av bra belysning, särskilt nattetid. 

– Låt det lysa utanför huset även på natten, även när man inte är hemma. Många har ju något system att de släcker ner och ska spara el. Men att det är upplyst är ett av de mest effektiva skydden, då finns det förutsättningar för grannar att se om någon kliver in på tomten, säger han. 

null

Kort reklamavbrott – passa på att säkra ditt hem i sommar

Smarta Val samarbetar med bland andra Verisure. Med hjälp av det här enkla formuläret kan du snabbt ta reda på vilken larmlösning som skulle passa i just ditt hem. 

null

Har du automatiserade lampor kan du styra både inom- och utomhusbelysning så det ser ut som om att du är hemma. En lösning som inte bara kan förhindra inbrott utan också förenklar din vardag i övrigt. 

Foto: Getty.
Bild: Foto: Getty. Med automatiserad belysning kan du enkelt få ditt hem att se bebott ut även när du är bortrest. 

Det finns väl inget som signalerar så tydligt inte hemma som en överfull brevlåda. Även om du kan få hjälp med att tömma den så är det inte någon idealiskt lösning enligt Dick Malmlund. Ett brott som nämligen blivit allt mer vanligt är Id-kapningar, det vill säga att någon använder sig av dina personuppgifter för att exempelvis handla på nätet eller ta banklån. Även om om någon tömmer din post så är det inte säkert att de upptäcker eventuella kravbrev. 

– Så därför är eftersändning av posten det absolut bästa. Men är man utomlands så går det inte så klart, säger Dick Malmlund som också tipsar om att skydda sig mot falska adressändringar hos Skatteverket och Adressändring. 

Det går heller inte att känna sig trygg bara för att du har en säker entrédörr, det är helheten som räknas. 

– Vissa sätter in en dörr på huset som är enorm men sen har de en altandörr som går att peta upp med en nagelfil. Du måste tänka på att ha en jämn nivå runt hela huset, tjuven går alltid den lättaste vägen in, säger Dick Malmlund. 

null

Vill du verkligen kunna slappna av på semestern skaffar du dig ett larm, förutom att du eller en larmoperatör snabbare kan larma polisen så har ett inbrottslarm en avskräckande effekt. 

null
Charlotta Gustafsson, utredare på Brottsförebyggande rådet. Foto: Brå.

– Det kan innebära att man tycker det blir för jobbigt att göra inbrott just där och väljer något annat hus. Det finns alltid en tanke att kan jag göra det här utan att någon hör eller ser mig? Ett inbrott vill tjuven göra ostört så den inte åker fast, säger Charlotta Gustafsson, utredare på Brottsförebyggande rådet. 

Väljer du ett larm kan du också lätt komplettera med röksensorer så att räddningstjänsten direkt kan larmas oavsett om du är hemma eller inte. 

Andra former av skydd kan vara att till exempel DNA-märka dina värdesaker, för tjuven blir det svårare att sälja dem och om du mot förmodan ändå skulle bli bestulen är det större chans att du får tillbaka dem. 

– Det är en osäkerhetsfaktor för inbrottstjuvar som de inte tycker om, helt klart, säger Dick Malmlund. 

null

Det här letar tjuven efter

Vid ett inbrott letar tjuven efter sånt som är smidigt att ta med sig, går lätt att sälja vidare och snabbt kan omsättas i pengar. 

null

– Kontanter.
– Smycken.
–Elektronik, mobiltelefoner och datorer.
–Pass.
–Kameror.
–Vapen.
–Armbandsklockor.
 –Sprit.

Andra saker som också är stöldbegärliga

null

–Cyklar.
–Barnvagnar.
–Båtmotorer.
–Verktyg.
–Gräsklippare.

Reklamavbrott – hitta rätt larm till ditt hem!

Smarta Val samarbetar med bland andra Verisure. Med hjälp av det här enkla formuläret kan du snabbt ta reda på vilken larmlösning som skulle passa i just ditt hem. 

null

Martin Gustafsson

Skribent