Menu

Skydda ditt hem – lär dig tjuvarnas knep

Paul Barath begick brott i nästan 20 år. Under den tiden begick han cirka 1000 inbrott. För Smarta Val berättar han hur du gör för att hålla tjuven borta. 

Martin Gustafsson

Skribent

null

Smarta Val samarbetar med bland andra Verisure. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga tips om trygghet och säkerhet i ditt hem som alla kan ha nytta av. Om du gör en intresseanmälan till Verisure genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt. 

null

Paul Barath började stjäla bilar som 11-åring och sen blev det tyngre och tyngre kriminalitet. Under sina år i kriminalitet uppskattar han att han begått cirka 1000 inbrott. 

null
Paul Barath, ordförande i KRIS.

I dag är han ordförande i KRIS, Kriminellas revansch i samhället, och försöker betala tillbaka det han utsatt sina brottsoffer för genom att guida andra ur kriminalitet.  

– I dag använder jag mig av mitt dåliga liv för att hjälpa andra, och på så sätt bearbetar jag den ångest jag hade haft annars tror jag, säger han. 

Att göra inbrott blev en livsstil. Och för honom handlade det mycket om att få en adrenalinkick. 

– Jag stal och gjorde inbrott varje natt. Det var en drivkraft jag hade och jag tycket det var spännande, säger han. 

null

Som tidigare expert på inbrott vet han hur en inbrottstjuv planerar och går till väga för att genomföra ett inbrott. För Smarta Val berättar han bland annat vad som får en tjuv att avbryta ett inbrott och vilka säkerhetsåtgärder som är mest effektiva.

 Hur tänker en inbrottstjuv före inbrottet?

– Först tanken är att det du stjäl ska ska vara litet, värdefullt och kunna gå att omsätta till narkotika eller pengar. 

Hur mycket rekar en inbrottstjuv före ett inbrott? 

De flesta inbrott sker av en slump

– Det är inte jättemånga som gör det. Ligor gör det, de organiserade inbrotten är kanske halvrekade, via Facebook och såna grejer. Det används mycket i dag, där man kanske ser att familjen är utomlands. Det finns folk som rekar på sociala medier och säljer uppgifter på det sättet. Men de flesta inbrott sker av en slump, man går förbi och får en känsla av att det här huset finns det mycket av värde i.

null

Kort reklamavbrott – så kan du säkra ditt hem!

Smarta Val samarbetar med bland andra Verisure. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga tips om trygghet och säkerhet i ditt hem som alla kan ha nytta av. Om du gör en intresseanmälan till Verisure genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt. 

null

Finns det något som får inbrottstjuven att haja till?

– Det är inte så att man går in i en villa på måfå som är larmad till exempel. Du går heller inte in i en villa eller ett trapphus där du ser att grannarna har full koll eller insyn den vägen du tänkt ta. Men om du går förbi ett fönster och du ser en bärbar dator eller en mobiltelefon eller bilnycklar som ligger framme och du också märker att ingen är hemma, då spelar det ingen roll att det är larmat eller att grannarna kanske är hemma för då går du in och tar det. Ett inbrott går så fort idag så ingen hinner reagera. 

Man går inte in i en villa på måfå som är larmad

Vad är mest effektivt för att stoppa en tjuv? 

– Det mest effektiva är ju hundar. Och oftast är ju ligorna från utanför Sverige, oftast öststaterna. De gillar inte djur på det sättet. Sen finns det så klart också folk som inte bryr sig och som inte är rädda för hundar. Men när hunden skäller så kan allmänheten att reagera. 

Hjälper tända lampor och timers? 

– Jag kan bara tala för mig själv och jag tyckte att belysning var det bästa som fanns. Då slapp man gå runt med ficklampa. Helst ska det lysa vid fönstren, det hindrar ju folk från att titta in men det hindrar inte från att se där inne, det är det bästa du kan ha för att hjälpa tjuven att hitta det den söker. Det sämsta ljuset för tjuven är när det lyser inne i rummet så att man kan bli upptäckt utifrån. 

Vad är det första tjuven gör när den brytit sig in? 

– Det första jag gjorde när jag gick in i en villa som inte var larmad var att hitta utvägar åt andra hållet. Gick jag in på baksidan så såg jag till att ha fönster på framsidan som jag snabbt kunde öppna och hoppa ut ur eller tvärtom.

Gör man helst inbrott i villa eller lägenhet? 

– Absolut lättast är att gå in bakvägen, genom altandörrar och fönster, sen om det är lägenhet eller villa spelar ingen roll, det handlar bara om insynen. Säkerhetsdörrar är ju mest effektiv i trapphus. Finns det säkerhetsdörr på en villa så väljer du bara en annan väg. 

Getty.
Bild: Getty. Ett villainbrott kan vara över på 20 sekunder. 

Hur lång tid tar ett inbrott? 

– Jag har gjort villainbrott på 20-30 sekunder och gjort villainbrott på ett dygn också. 

Kan man skydda sig från inbrott?

– Du kan bara försvåra det för en inbrottstjuv, har du grejer framme som gör att den vill gå in där så gör den ju det.

Hur försvårar man på bästa sätt? 

– Grannsamverkan, larm, ha koll på ditt hem och be grannar eller vänner om hjälp. 

Allt fler sätter upp kameror vid sin entrédörr, hjälper det?

– Nä, oftast går man ändå inte in via entrén och ser du att de har kameror så döljer du bara ditt ansikte. 

null

Reklamavbrott – hitta rätt larm till ditt hem!

Smarta Val samarbetar med bland andra Verisure. Med hjälp av det här enkla formuläret kan du snabbt ta reda på vilken larmlösning som skulle passa i just ditt hem. 

Martin Gustafsson

Skribent