Menu

Fem härliga weekendresor för hösten 

Bild: Priscilla Du Preez

Efter att sommaren passerat och vädret börjar gå mot det kyligare hållet har det nu kanske i stället blivit dags att boka höstens weekendsresa. Smarta Val listar fem favoritresmål och vad du absolut inte får missa under din resa. 

Martin Gustafsson

Skribent

null

Smarta Val samarbetar med bland andra Refunder, Sveriges största cashback-tjänst med över 500.000 medlemmar. Refunder ger dig kontant återbäring från över 1000 kända onlinebutiker, som till exempel Hotels.com, Matsmart,  Booking.com, Åhléns och Dustin. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga konsumenttips som fungerar även utan återbäring. Om du ansluter dig till Refunder genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt.

null
Getty.
Bild: Getty.

Lissabon

En ny favorit för många svenskar. En pittoresk storstad med kullerstensgator och spårvagnar, känt för sitt nattliv och med fina stränder en kort tågresa bort. Sa jag att klimatet är behagligt i princip året om. Vad finns inte att gilla?

Sevärdheter

Många. Staden är känd för sin arkitektur eller rättare sagt för sin blandning av olika arkitekturstilar. Vill du uppleva små gränder och mysiga barer besöker du stadsdelen Alfama eller Bairro Alto, gillar du modernare arkitektur tar du dig till Parque das Nações som byggdes till världsutställningen 1998. 

Vill du ha en utsikt att dö för tar du dig till Castelo de Sao Jorge, slottet är ursprungligen ett uråldrigt försvarsverk som förstördes i den stora jordbävningen 1755 men som därefter restaurerats. Här ifrån har du bästa utsikten i hela Lissabon.

Missa absolut inte

Oavsett om du är en nattsuddare eller inte så kan du inte åka till Lissabon utan att ta del av det levande bar- och nattlivet. Kombinera gärna med att dricka Portugals nationaldryck nummer ett, portvin. 

Viktigt att tänka på

 Ska du hyra bil så ta det försiktigt på vägarna. Portugal ligger högt upp på listan över flest bilolyckor i Europa. 

Guldkorn

Tre mil väster om Lissabon ligger staden Sintra som är upptagen på Unescos världsarvslista. Staden ligger på ett berg och längst upp finns ett slott ifrån 700-talet som skulle kunna vara hämtat ur en Disneyfilm. 

Undvik

Att hoppa på en av spårvagnslinjerna är ett bra sätt att upptäcka Lissabon, mest känd är linje 28 som tar dig genom de mest populära stadsdelarna. Men undvik att åka under rusningstid, i alla fall under den värsta högsäsongen, om du vill ha en behaglig resa. 

null

Reklamtips – boka med återbäring och spara hundralappar!

Att leta upp rabattkoder är ett smart och välbekant sätt att handla billigare. Men det går att bli ännu smartare. Genom att bli medlem i Sveriges största cashback-sajt Refunder ser du i stället till att nästan alltid få rabatt – och du slipper jaga koder! Alla köp eller bokningar som görs via Refunder och hos någon av alla de över 1000 samarbetspartners som är anslutna ger återbäring som sedan betalas ut i riktiga pengar.  

Just när det gäller resande finns det dessutom extra mycket pengar att spara. I och med att resor och hotell är stora kostnader blir det snabbt en ganska rejäl slant och anslutna resepartners har ofta extra hög återbäring. Att som Refunder-medlem boka ett hotell genom till exempel Hotels.com ger upp till 6 procent tillbaka. Ska du och familjen unna er några hotellnätter i höst är det ett gyllene tillfälle att komma igång med cashback. Pengar som kanske kan bli till nya semesteräventyr framöver. Så se till att bli medlem  – innan du sätter igång och bokar!

null
Nick Karvounis/Unsplash.
Bild: Nick Karvounis/Unsplash.

Köpenhamn

Det är lätt att kanske förbise Köpenhamn på grund av närheten men vår lite mer kontinentala granne står sig nog så väl jämfört med weekendkonkurrenterna. Och man behöver faktiskt inte åka långt för att komma bort, vilket ju är ett stort plus klimatmässigt. Många bor nära nog för att kunna skippa flyget och resa klimatvänligare även för en weekend. 

Sevärdheter

Att besöka Köpenhamn handlar mycket om att strosa omkring och upptäcka staden. Det är inga längre avstånd mellan stadsdelarna och du klarar dig långt på att gå. Besök gärna Tivoli, nöjesparken som ligger mitt emot centralstationen. Parken är välskött och här finns något för alla. Fristaden Christiania är Köpenhamns mest kända stadsdel, ett besök här glömmer du inte i första taget, men att se knarkhandel öppet är kanske inte något för alla. 

Missa absolut inte

Ett besök på en traditionell dansk bar. Ofta hittar du dem på någon sidogata. Ta en Tuborg och beställ in ett par smörrebröd. Njut.  

Viktigt att tänka på

 Glöm inte giltig Id-kort eller pass om du reser hit med tåg. Svenska polisen utför fortfarande kontroller vid inresan till Sverige. 

Guldkorn

Visst är det en smula turistigt men klassiska Nyhavn hör ett Köpenhamnsbesök till. Slå dig ner på någon restaurang här, ät och titta på folk. 

Undvik

Den lilla sjöjungfrun. Om du inte är ett stort fan av H.C. Andersen så är det faktiskt inte så mycket att se. Lägg hellre din tid på något annat. 

null
Bjorn Grochla/Unsplash.
Bild: Bjorn Grochla/Unsplash.

Berlin

Frågan är om det räcker att upptäcka Berlin under en weekendresa. Få städer har så mycket att erbjuda, från sin historia till nöjen- och uteliv. Här finns i alla fall ingen risk att du kommer ha svårt att hitta saker att göra. 

Förr kunde det vara lite trixigt att ta sig till Berlin för en okej peng. Skillnad är det i dag, lågprisbolagen slåss om resenärerna. Inte tar det lång tid heller, på cirka en och en halv timme är du framme, dessutom ligger Berlins två flygplatser, Schönefeld och Tegel, bra till geografiskt med snabba förbindelser in till de centrala delarna av staden. 

Sevärdheter

Här kan du välja och vraka bland museer, men ska du välja ett så är Tyska historiska museet ett bra val, utställningarna håller hög klass och museet är överlag fräscht. Men se till att ha gott om tid. Här kan du gå om kring minst en halv dag. 

Givetvis måste du också ta en titt på resterna av Berlinmuren. En promenad längs den gamla paradgatan Karl-Marx Alleé är också ett hett tips.

Missa absolut inte

Vill du snabbt få en egen sightseeing över Berlins alla historiska och betydande byggnader? Hoppa på buss 100 vid Alexanderplatz eller Zoologischer Garten, på en halvtimme åker du förbi alla klassiska landmärken i Berlin. 

Viktigt att tänka på

Att betala med kort är inte lika vanligt i Tyskland som i Sverige. Vissa ställen accepterar inte ens kort. Kontanter är alltså en bra idé. 

Guldkorn

Ta chansen att komma bort från de turisttätaste områdena och strosa omkring i Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Kreuzberg eller någon av Berlins andra trevliga stadsdelar där Berlinborna själva lever vardagsliv. 

Undvik

Många turister hamnar i kvarteren kring Nikolaikyrkan, området förstördes under andra världskriget och byggdes sen upp igen i gammal stil under 1980-talet för att symbolisera det genuint tyska. Idag känns området mest som en turistfälla. 

null
Giuseppe Mondi/Unsplash.
Bild: Giuseppe Mondi/Unsplash.

Florens

En resa till Italien gör dig sällan besviken. God mat, gott vin och vacker natur, vad finns inte att älska. Och Florens i underbara Toscana kommer knappast göra dig besviken. 

Sevärdheter

Liksom Berlin finns här enormt mycket att ta del av. Besök till exempel konstmuseet Uffizierna med målningar av Leonardo Da Vinci, Caravaggio och Michelangelo. Upplev överlag hela stadens arkitektur, Florens stadskärna är unik med många byggnader som finns bevarade från 1400-1500-talet. 

Missa absolut inte

Passa på att ta en dagstur på landsbygden utanför Florens och besök några av alla de vingårdar som finns här. 

Viktigt att tänka på

Det bor cirka 380 000 människor här men varje år besöker flera miljoner turister staden. Så var beredd på trängsel och se till att ha ett stort tålamod under ditt besök. 

Guldkorn

Missa inte den italienska glassen, du kommer minnas den länge. I Florens hittar du en glassbar i nästan varje hörn.  

Undvik

Står valet mellan att resa hit under nästa sommaren eller på en weekendresa i höst, välj definitivt weekendresan då turisttrycket är lite lägre. Annars kommer du att få stå i timmar och köa till de mest kända sevärdheterna.  

null
null

Edinburgh

Trött på London? Åk till Edinburgh i stället. Mindre, charmigare och minst lika vackert. Skottlands huvudstad är perfekt för en weekendresa. 

Sevärdheter 

Nästan var du än befinner dig i staden så kan du inte undvika att se Edinburgh castle som ligger på en klippa över staden. Ett besök där är ett måste. 

Promenera också genom The Royal mile, en gata som leder genom de gamla delarna av staden fram till slottet. En aning turistigt men på ett bra sätt. 

Missa absolut inte

Högländerna med sin otroliga natur. Vill du inte hyra bil så finns det många lokalt arrangerade dagsresor som utgår i från Edinburgh. Absolut värt pengarna. 

Viktigt att tänka på

Glöm inte paraply eller regnkläder, det regnar ofta i Edinburgh och Skottland.

Guldkorn

Det går inte komma ifrån att whiskeyn är en stor del av det skotska kulturarvet. Och oavsett om du tycker om den eller inte så ångrar du inte ett besök på ett destilleri eller en whiskeyprovning. Här håller de ofta väldigt hög klass. 

Undvik

Haggis, Skottlands nationalrätt som alltså består av tillagad fårmage fylld med inälvor från får. Ja, du hör ju själv. 

Martin Gustafsson

Skribent