Menu

Skippa flyget – så semestrar du klimatsmart med tåg

Bild: Unsplash.

Att jorden hotas av undergång på grund av vårt levnadssätt kan ingen ha missat. En stor miljöbov är flyget. Men du kan faktiskt åka utomlands utan att förstöra miljön. Ta tåget, då är du både snäll mot miljön och slipper dåligt samvete. 

Martin Gustafsson

Skribent

Smarta Val samarbetar med bland andra Refunder, Sveriges största cashback-tjänst med över 300.000 medlemmar. Refunder ger dig kontant återbäring från över 800 kända onlinebutiker, som till exempel Matsmart, Hotels.com, Booking.com, Åhléns och Webhallen. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga konsumenttips som fungerar även utan återbäring. Om du ansluter dig till Refunder genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt.

Enligt Naturvårdsverket förorenar våra flygresor till utlandet lika mycket som all biltrafik i Sverige under 2014. Men för den som inte vill sluta åka utomlands finns ett utmärkt alternativ till flyget– tåget.

Visst måste du hålla dig inom Europas gränser men det kanske är, med lite perspektiv på saker och ting, en ganska liten uppoffring. Fördelar, du slipper åka ut till en flygplats tre timmar innan avgång och trängas i en säkerhetskontroll, i stället hoppar du på ett tåg som dessutom tar dig till stadens centrum och inte till en plats två mil utanför dit du egentligen ska.

Fler och fler upptäcker faktiskt att tåg kan vara ett alternativ för den som ska resa utomlands och att det inte behöver vara så krångligt. De senaste åren har försäljningen av interrailkortet ökat kraftigt, dock från historiskt ganska små nivåer. 

Väljer du att semestra med tåg är också det mest prisvärda att köpa just ett interrailkort, gäller i 30 länder, kortet finns i sju olika varianter så planera din resa ordentligt för att se vilket kort som passar dig bäst. När du köpt ett interrailkort behöver du sen boka plats på de tåg du väljer att åka med, i de flesta länder kostar en platsbiljett cirka 30 kronor. Till skillnad från flyget finns det inget enhetligt europeiskt bokningssystem vilket innebär att du som resenär måste boka varje platsbiljett hos respektive tågbolag. De flesta väljer därför att boka hela sin resväg via en resebyrå specialiserad på tågresor. 

Reklamtips – boka hotellet med återbäring och spara hundralappar!

Genom att bli medlem i Sveriges största cashback-sajt Refunder ser du till att nästan alltid få rabatt – och du slipper jaga rabattkoder! Alla köp eller bokningar som görs via Refunder och hos någon av alla de över 800 samarbetspartners som är anslutna ger återbäring som sedan betalas ut i riktiga pengar.  

Just när det gäller resor och hotell finns det dessutom extra mycket pengar att spara. I och med att det ofta handlar om stora kostnader blir det snabbt en ganska rejäl slant och anslutna resepartners har ofta extra hög återbäring. Att som Refunder-medlem boka ett hotell genom till exempel Hotels.com ger 5 procent tillbaka. Pengar som kanske kan bli till nya semesteräventyr framöver. Så se till att bli medlem  – innan du sätter igång och bokar din tågsemester!

Funkar det verkligen att resa i Europa med tåg och vad ska man i så fall tänka på? Smarta Val tog ett snack med Ivar Karlsson, tågexpert som driver Centralens resebutik i Kalmar.

Hur många väljer att åka på tågsemester? 

Ivar Karlsson, tågexpert på Centralens resebutik i Kalmar.

– Vi har i stort sett ungefär 2,5 gånger så många resenärer som förra året och då satt vi inte och halvsov då heller. Nu har vi haft väldigt många nya resenärer som inte åkt utomlands med tåg tidigare och i sommar har det varit mycket barnfamiljer som åkt. Upptäcker man att tåget är ett rimligt alternativ pris- och tidsmässigt då brukar miljötänket komma in i bilden och då bestämmer man sig att, yes det här gör vi.

Är det dyrt? 

– Köper man ett interrailkort kan varje vuxen ta med två barn under 12 år gratis på sitt kort. Så det är många som också av ekonomiska skäl bytt lågprisflyg mot tåget.

Många har av ekonomiska skäl bytt lågprisflyg mot tåget.

Sen har de som fyllt 60 år 10 procents rabatt på interrailkort. Interrailkortet gäller dessutom under en utresedag och en hemresedag i hemlandet och det har ju en oerhörd betydelse prismässigt. 

I Sverige är ju tåget ganska utskällt, fungerar det bättre i Europa? 

– Ja, åker man till exempel höghastighetstågen i Frankrike och i Spanien är en försening på fem minuter en sensation. Även det tyska järnvägsnätet är ganska stabilt om man tittar på den stora mängd tåg som går. Snabbtågen i Italien är också bra. Även i Polen och Tjeckien är snabbtågen punktliga på minuten. Ett annat land där det alltid funkar är Schweiz, där är en försening näst intill en sensation. Även Österrike är bra. 

Vad ska man tänka på när man åker tåg?

– Framför allt att man inte har med sig några jätteväskor.

Packa så lätt som du bara kan.

Det bagage man har måste man själv kunna hantera, packa så lätt som du bara kan. Då besparar man sig en massa bekymmer. I övrigt ska man tänka på att inte alltid kortmaskinerna på tågen fungerar, det är bra att ha med sig euro i lite mindre valörer. Sen finns det bagageförvaring på alla stationer i Europa. Man bör ha lite mynt i euro också för det. 

Varför finns det inget enhetligt bokningssystem i Europa? 

– Järnvägarna måste bli mer sams, men det pågår utveckling där. I höst inför man e-biljetter på enklare resorna, typ Köpenhamn-Hamburg, Köpenhamn-Bremen, Köpenhamn-Amsterdam och så där. Men vissa platsbiljetter kan du redan nu utan problem köpa på nätet, säg att du vill åka tåg i Italien, då är det ganska enkelt på den italienska järnvägens hemsida. Du kan köpa franska tågbiljetter också på nätet med en pdf och Österrikiska, inga problem, sen är det lite svårare.

Unsplash.
Bild: Unsplash. Höghastighetstågen i till exempel Spanien är långt mer pålitliga än vi i Sverige är vana vid i tågtrafiken. En eventuell försening på fem minuter beskriver tågreseexperten Ivar Karlsson som ”en sensation”. 

Funkar det att åka på weekendresor med tåg?

– Särskilt om man bor i Sydsverige så funkar det, Lübeck, Hamburg, Berlin och sånt. Även München, det är många som åker tåg ner till Oktoberfesten. Men ska man längre så behöver man vara i väg åtminstone en vecka. 

Vilka resor behöver du har ordentligt tålamod? 

– Det är när du kommer ner på balkan. Men det händer ju mycket nu, kineserna har nämligen investerat mycket i hamnen i Pireus och vill få upp alla varor som kommer dit till Centraleuropa. Så järnvägslinjerna som går genom Grekland, upp genom Makedonien och mot Budapest är under stark upprustning, det gynnar ju inte bara varor utan också passagerare. Men det krävs fortfarande en del tålamod. Även vissa sträckor i Bulgarien krävs det ju också ett åsnelikt tålamod. 

Tågresmålen som passar just er –5 tips!

Smarta Val har tagit fram prisexempel på tågresor för fem olika resesällskap, alla reser med interrailkort. Priset är totalsumma för alla resenärerna. Pris för platsbiljetter tillkommer.  

Barnfamiljen

Två vuxna, 38 och 39 år, med två barn, 6 och 9 år gamla, ska vara iväg två veckor. Åker till Rom via Berlin, München och Venedig och stannar ett par dagar på varje ställe. Interrail global pass, sju valfria resdagar inom en månad, 7 268 kronor.

Ensamresenären

26 år och ska vara i väg en månad och vill vara så flexibel som möjligt och kunna resa obegränsat i Europa – Interrail global pass, en månad, 5 535 kronor.

Mamma, 35, med en 11-årig dotter

De ska vara iväg två veckor och vill åka så fort som möjligt till Cannes där de hyrt hus– Interrail global pass, 5 valfria resdagar inom 15 dagar, 3 005 kronor. 

Paret

30 och 32 år. Vill vara iväg upp mot en månad och upptäcka Östeuropa, kommer stanna ett par dagar i bland annat Prag, Budapest och Bukarest– Interrail global pass, 15 resdagar inom en månad, 10 270 kronor.

Pensionärsparet 

68 och 70 år. Ska vara i väg en vecka och åka skidor i alperna - Interrail global pass, 5 valfria dagar inom 15 dagar, 5 450 kronor.

Martin Gustafsson

Skribent