Menu

Hitta rätt rutiner och produkter för din hud

Trendiga 13-stegsrutiner från Korea, hypade mirakelingredienser och priser som lätt klättrar över tusenlappen. Det är lätt att gå vilse i hudvårdsdjungeln. Smarta Val tog hjälp av två experter för att reda ut hur du bäst tar hand om din hud.

Beatrice Trodden

Skribent

Smarta Val samarbetar med Refunder, Sveriges största cashback-tjänst med över 500.000 medlemmar. Refunder ger dig kontant återbäring från över 1000 kända onlinebutiker, som till exempel Eleven, Åhléns, Ellos, Lyko och Apotek Hjärtat. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga konsumenttips som fungerar även utan återbäring. Om du ansluter dig till Refunder genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt.

Det finns mycket som ligger bakom en bra hy med perfekt ”glow” som många eftersträvar. Och en oändlig mängd olika krämer, oljor och serum som utlovar fantastiska resultat. Visserligen handlar det ju inte bara om produkter, hur mycket vatten vi dricker, kost, träning, stress, sömn, sol och gener har även det en stor inverkan på hyn. Men med trendiga 13-stegsrutiner från Korea, hypade mirakelingredienser och priser som lätt klättrar över tusenlappen, samt en djungel av olika råd och regler på nätet, är det inte lätt att hitta rätt. Vi tog hjälp av två hudvårdsexperter för att reda ut vad som gäller.

Reklamtips – bli din egen kundklubb!

Genom att bli medlem i Sveriges största cashback-sajt Refunder ser du till att nästan alltid få rabatt på just du gillar – som en slags personlig kundklubb med rabatt. Alla köp som görs via Refunder och hos någon av alla de över 1000 samarbetspartners som är anslutna ger återbäring som sedan betalas ut i riktiga pengar.  

Just när det gäller hudvård och skönhet finns det dessutom extra mycket att spara. Dels för att produkterna trots allt kostar en hel del men också för att många av butikerna inom det segmentet ofta ger extra bra återbäring. Runt 5 procent är vanligt, men en del butiker ger så mycket som 8 procent tillbaka, på sånt som du ändå hade köpt. Så handla smartare och se till att bli medlem – innan du sätter igång och beställer dina hudvårdsfavoriter!

Första och viktigaste steget i att hitta din rätta hudvårdsrutin är att komma fram till vad just din hud behöver.

Anne Wetter, hudläkare specialist i dermatologi på Estetiskt hudläkarcentrum.

Det finns många olika sätt att kategorisera hudtyp men de vanligaste är att man pratar om blandad hy, fet hy, torr hy, känslig hy, normal hy och mogen hy.

– Blandhyn är väl egentligen den vanligaste. Att ibland är man lite torr och ibland lite fet. Så den här normala huden som inte reagerar är ju egentligen den mest ovanliga. Och väldigt mogen hy och torr hy brukar ofta hänga ihop, för ju äldre man blir ju torrare blir huden, säger Anne Wetter, hudläkare specialist i dermatologi på Estetiskt hudläkarcentrum.

Börja med hudtyp

Så steg ett, avgör vilken hudtyp du har. Anne Wetter föreslår att man lägger lite tid och en slant på att gå till en expert för att få hjälp med rätt bedömning av detta innan man lägger ut massa pengar på dyra produkter.

Det gäller att bygga upp huden

Satsa hellre på få, riktigt bra riktade produkter, snarare än en hel arsenal tuber och burkar som inte är rätt för dig. 

– Det kan ju gå i vågor, och hos oss kvinnor har det ju också mycket att göra med våra cyklar. Så lägg lite tid på att få ett behandlingsprogram. Det gäller att bygga upp huden. Det är vårt största organ, vi har det hela livet. Man får se det lite som en pt-träning – man behöver hela tiden underhålla det. Och så gäller det att hitta riktade produkter och det är ju inte samma riktade produkter när man är 20 år som när man är 35 år,  säger Wetter.

Bra hudvårdsmärken – här är Anne Wetters bästa tips 

Skinceuticals 

”Bra om man vill ha lite lyxigare produkter med lite mer antioxidanter och syre”

La Roche Posay 

”Superbra, billig vardags-hudvård. De har bra produkter för känslig hud, för rosacea, för acne och har även bra rengöring och SPF.”

Image 

”Ett amerikanskt märke som är kostnadseffektivt. Deras produkter innehåller mycket vitamin c och syror, och de har bra peelingar.”

Mesoestetic 

”Ett relativt nytt och bra märke från Spanien.”

Köptips –14 produkter för din hudvård

Reklam – glöm inte spara pengar på dina hudvårdsköp!

Genom att bli medlem i Sveriges största cashback-sajt Refunder ser du till att få rabatt på i stort sett alla hudvårdsköp, både produkterna som nämns i denna artikel och på det mesta på marknaden. Alla köp som görs via Refunder och hos någon av alla de över 1000 samarbetspartners som är anslutna ger återbäring som sedan betalas ut i riktiga pengar.  Just när det gäller hudvård och skönhet finns det dessutom extra mycket att spara.  Så handla smartare och se till att bli medlem – innan du sätter igång och beställer dina hudvårdsfavoriter!

Så, hur ser en bra daglig hudvårdsrutin ut?

Både Anne Wetter och Tiina Nordahl, som är auktoriserad hudterapeut på MMSkincare, trycker på att det egentligen är svårt att ge med generella regler för hudvård – just eftersom det är så olika för alla. Kombinationen livstil, gener och hudtyp gör att detta är otroligt individuellt, och en produkt som funkar fantastiskt för en person kanske inte alls funkar för en annan.

– Man måste se vad som passar individen i fråga, säger Anne Wetter. Men jag tycker ju generellt att det räcker med att man ska kunna tvätta ansiktet med rätt produkter och smörja in sig med en kräm och en SPF. Det här beror också lite på vilken ålder man är. Är det så att man är 20-25 någonstans, innan huden har blivit mer mogen och börjat åldras, så räcker det ofta. Sen när man kommit upp i en viss ålder, ja då behöver man oftare lite fetare produkter och eventuellt ett serum och en ögonkräm. Men generellt tycker jag att man ska ha så få produkter som möjligt, så riktade och så få som möjligt – skräddarsydda utifrån hudtyp.

Hudtyperna

BLANDAD HY. Den vanligaste hudtypen där olika delar av ansiktet har olika egenskaper. T-zonen är ofta fetare medan kinderna har torr eller normal hy. 
Tips: Använd produkter framtagna till blandad hy, men olika delar av ansiktet kan ibland behöva olika typer av produkter beroende på om de olika zonerna är feta eller torra. Använd gärna en peeling 1-2 gånger i veckan. 

FET HY. Kännetecknas av en överproduktion av fett i talgkörtlarna som skapar en blank, oljig hudyta. Denna hudtyp har lätt för att få finnar, pormaskar och vidgade porer.?
Tips: Salicylsyra är bra för att lätta upp en fetare hy och hjälpa porerna andas. Använd lättare produkter, sådant som inte är heltäckande.

TORR HY. I motsats till fet hy har torr hy en underproduktion av talg och brist på fukt. Därför kan den kännas torr och stram, särskilt direkt efter rengöring.  
Tips: Titta efter ingredienser som vitamin E som stärker hudens fuktbarriär och mangosmör och sheasmör som återfuktar.

NORMAL HY. En balanserad hy som varken är torr eller fet. Denna hudtyp är minst vanlig. 
Tips: Även normal hud behöver tas hand om – rengör och återfukta morgon och kväll och använd en peeling en gång i veckan.

KÄNSLIG HY. En känslig hy har lätt för att bli irriterad och röd och har ytliga, vidgade blodkärl. Den reagerar lätt på kyla, värme och produkter. Man kan ha känslig hy i kombination med alla andra hudtyper.
Tips: Använd så milda produkter som möjligt. Ingredienser att titta efter är mandelsyra, som är en aha-syra. Mjölksyra som kan hjälpa att peela huden lite och centella asiatika som är en bra ingrediens med läkande egenskaper.

MOGEN HY. Med åldern börjar huden tappa sin elasticitet i takt med att kollagenproduktionen minskar och blir då ofta torrare.
Tips: En mogen hy behöver oftast lite fetare krämer för att återfukta. Vitamin A har en föryngrande effekt då det stimulerar kollagenproduktionen och hjälper till att få bort fina linjer.

Tiina Nordahl, auktoriserad hudterapeut på MMSkincare.

När det kommer till produkter är det bäst att läsa på hur varje varumärke jobbar, vissa rutiner är framtagna för att man ska använda både en ansiktstvätt och en toner, medan andra kombinerar cleanser och toner.

Men just det steget är otroligt viktigt enligt Tiina Nordahl, även om man inte använder smink.  

– Utifrån kommer det mycket föroreningar, det är smuts och avgaser. Rengöring skulle jag säga är en av de viktigaste delarna i hudvårdsrutinen, säger Tiina Nordahl.

Massera inte in bakterierna

Så börja alltid med en cleanser och fortsätt sedan med att applicera toner (om det inte är kombinerat i cleansern), serum, ögonkräm och ansiktskräm – i den ordningen. Serum har mindre molekyler, så är mer djupgående och behandlande, medan krämen man lägger ovanpå är mer skyddande. Se alltid till att ha rena händer innan du börjar applicera krämer, man vill inte massera in bakterier och smuts från dagen varken i ansiktet eller krämburken. En bra taktik för att applicera produkter är att dela upp ansiktet  två halvor och sedan massera in krämen i lymfans riktning, alltså inifrån och ut. Det får igång mikrocirkulationen samtidigt som huden absorberar serum och ansiktskräm. 

Men det allra viktigaste i en daglig hudvårdsrutin? Solskyddet! Solen är hudens största hot – både när det gäller utseende och risken för cancer. Det är inte bara varma och soliga dagar det gäller, vi utsätts för UV ljus året runt oavsett väder. Så en bra SPF som skyddar mot både UVA och UVB är viktigt året runt.

Rawpixel/Unsplash.
Bild: Rawpixel/Unsplash.

Håll ögonen öppna efter dessa ingredienser

Hyaluronsyra 

”Nyckeln till en frisk hud – har man en återfuktad hud då brukar olika typer av hudproblem faktiskt försvinna. Så hyaluronsyra tycker jag absolut är en nyckelingrediens,” säger Tiina Nordahl.

Kopparpeptider

Hjälper till med normal cellfunktion och läkning av huden.

Vitamin C 

Hjälper huden få en fin lyster.

Rooibos 

Bra anti-aging ingrediens och bra för känslig hud då den skyddar och lindrar. 

Niacinamide 

Har en bra effekt på förstorade porer, fina linjer och ojämn hudton. Verkar även antiinflammatoriskt, så fungerar fördelaktigt på hud med acne.

Vitamin B5 

Hjälper huden hålla sig mjuk och hälsosam. Återfuktar effektivt, har lugnande och reparerande egenskaper. 

Zink 

Har en läkande effekt och hjälper cellförnyelse. Bra för alla hudtyper.

Magnesium 

Läkande och lugnande, hjälper förhindra finnar och inflammation samt hjälper huden behålla fukt och elasticitet.  

Vitamin E 

Antioxidant som skyddar huden mot yttre faktorer så som föroreningar i luften. Återfuktar och motverkar fria radikaler. 

Beatrice Trodden

Skribent