Menu

Black Friday 2019 – Din smartguide till klädrean

Vi har alla svepts med i shoppinghetsen någon gång och klickat hem plagg som bara används en gång. Modeexperten Beatrice Trodden tipsar om hur du undviker felköpen som aldrig lämnar garderoben.

Beatrice Trodden

Skribent

Smarta Val samarbetar med Refunder, Sveriges största cashback-tjänst med över 500.000 medlemmar. Refunder ger dig kontant återbäring från över 1000 kända onlinebutiker, som till exempel Na-kd, Hotels.com, Ellos, Asos och Apotek Hjärtat. I den här artikeln kan du läsa allmännyttiga konsumenttips som fungerar även utan återbäring. Om du ansluter dig till Refunder genom att klicka på länkar här så får Smarta Val betalt.

En av årets största shoppinghelger är Black Friday, den Amerikanska megarean som numera gör nedslag även här i Sverige. Rean har blivit allt större. 2019 är det 29 november som gäller och rean håller oftast i sig hela helgen, för att till sist avslutas på måndagen – också kallad Cyber Monday.

Som alltid när rabatterna lockar under begränsad tid är det lätt att bli uppsvept i någon sorts shoppinghets och klicka hem plagg som bara används en gång – eller till och med aldrig. Vi har alla varit i den situationen åtminstone en gång, så vi har samlat våra bästa tips för att undvika felköp och shoppa rätt kläder på rean.

Reklamtips – så sänker du själv priserna på Black Friday-rean!

Genom att bli medlem i Sveriges största cashback-sajt Refunder ser du till att nästan alltid få rabatt – både när det är Black Friday och när du handlar resten av året.

Då blir så klart Black Friday extra smart. Att köpa bara för köpandets skull är knappast bra för varken plånbok eller miljö, men att passa på att handla det du ändå behöver och hade köpt oavsett är däremot riktigt förmånligt. Alla köp som görs via Refunder och hos någon av alla de över 1000 samarbetspartners som är anslutna ger återbäring som sedan betalas ut i riktiga pengar.  Om du ser till att bli medlem INNAN du gör dina Black Friday-kap får du alltså ännu bättre pris! Först handlarnas reapris och sedan ytterligare ett antal procent tillbaka i pengar. Det är smart på riktigt!

Klädköp på Black Friday-rean – fem smarta tips

1

Behåll fokus. Bli inte förblindad av stora rabatter och billiga prislappar på plagg som inte känns helt hundra. Leta efter sådant du är ute efter att köpa i alla fall och ta beslut med inställningen att du kan tänka dig betala fullt pris för plagget. Att köpa något till rabatterat pris som du aldrig kommer använda är ju faktiskt bara slösade pengar. För att undvika den typen av impulsköp, gör en lista på vad du behöver och håll dig till den. Shoppar du på nätet så använd dig av butikens filter för att specificera typ av plagg och storlek. Då behåller du lättare fokus och uppdaterar garderoben med ”rätt” kläder.

2

Planera i förväg. Det bästa tar ofta slut fort så gör ordentlig research och kolla igenom online-butikerna någon dag eller två i förväg. Gör en lista med länkar till de plagg du vill ha, så när rean kör igång kan du snabbt gå in och kolla om dina favoriter är nedsatta och tillgängliga i rätt storlek.

3

Satsa på tidlösa klassiker och kvalitetsmaterial. Rean är ett perfekt tillfälle att uppdatera basgarderoben med plagg i finare kvaliteter som håller länge. Leta efter material som kashmir, silke och ull som ofta kostar lite mer men som varar i många år. Fokusera på tidlösa klassiker som håller stilen länge och undvik i regel säsongsenliga, snabba trender. Är ett trendplagg med i rean är det sannolikt på väg ut och du kommer troligtvis tröttna på det fort.

4

Passa på att investera i dyrare plagg. Nedsatta priser = perfekt tillfälle att investera i kläder som ofta kostar lite mer. Det är nu man kan göra riktigt bra kap på designermode och plagg som ofta kostar en del, så som kappor, vinterjackor, skor och kostymer.

5

Tänk långsiktigt. Julfester, Nyårsafton eller bröllop? Planera framåt och passa på att shoppa till kommande fester och sociala evenemang. Ja, även om de ligger ett par månader i framtiden. Tänk även här på att investera i klassiker som funkar till den inplanerade nyårsfesten, men även till kommande fester resten av året. Det samma gäller inköp till resten av garderoben. Satsa på plagg som du kan bära både nu, i vår och även nästa vinter. Tidlöst, mångsidigt och hög kvalitet är bra ledord här. Är du en trendälskare, hoppa över den nuvarande säsongens trender och leta istället efter plagg som spikar den kommande våren och sommarens trender.

 

Beatrice Trodden

Skribent